5 tips for deg med pigmentflekker

Hyperpigmentering, pigmentflekker, leverflekker, aldersflekker, melasma…. «kjært» barn har mange navn!

 

Ujevn pigmentering i huden, i en eller annen form, er det veldig mange av oss som sliter med. Det meste kommer av solskader fra mye soling tidligere i livet, men pigmentflekker kan også påvirkes av hormoner – noe som forklarer hvorfor disse flekkene oftere dukker opp hos kvinner som er gravide, ammer eller er i overgangsalderen.  Visste du at 7 av 10 kvinner får pigmentflekker, mens kun 3 av 10 menn får dem? Ganske så urettferdig spør du oss! 

Pigmentene i huden vår er der for å beskytte hudcellene fra solens UV-stråler. Det er derfor vi blir brunere i huden når vi har vært ute i solen. Solens UV-stråler kan også brenne, og lage skader dypt nede i huden. Når en hudcelle er skadet, fungerer den ikke lenger helt som den skal. Det kan resultere i at den produserer enten for mye eller for lite pigment, det kan hope seg opp med døde hudceller på hudoverflaten, og de cellene som danner kollagen og elastin fungerer ikke så godt lenger. Huden får en ujevn overflate – i både farge og tekstur – og ser eldre ut. 

 

REDUSERE PIGMENTFLEKKER  

 

Når pigmentflekkene først er der, ønsker de fleste å gjøre dem så lite synlig som mulig. Det første man må være klar over da, er at dette kommer til å ta tid. Det tok mange år for pigmentflekkene å komme dit, så det er ikke gjort i en håndvending å få dem til å forsvinne. 

De cellene som produserer pigment, ligger helt nederst i overhuden. Det som er bra, er at alle celler i overhuden blir byttet ut i løpet av en måneds tid. Det betyr også at en hyperpigmentert celle vil bruke ca. en måned på sin reise oppover i hudlagene, før den faller av. Det er ikke dermed sagt at du kan bli kvitt en pigmentflekk på en måned. Det tar tid å «oppdra» hudcellene til å produsere riktig mengde pigment. Noen kan oppleve at en pigmentflekk faktisk ser mørkere ut en periode før den blekner. 

Ubalanse i hormonene kan også føre til pigmenteringer. Så under pubertet, graviditet og overgangsalder bør du være ekstra påpasselig. P-piller og andre medisiner kan også påvirke produksjon av pigment i huden. Solfaktor hver dag er et must. Uten det, så er det ikke noe vits i å behandle dem. Da vil bare nye komme til.

 

Les mere: Hvordan redusere pigmentflekker 

 

 

5 TIPS FOR Å REDUSERE PIGMENTFLEKKER:

 

Hver dag: Bruke solkrem eller dagkrem med SPF 30 eller høyere

Hver dag: Bruke antioksidant-serum under dagkremen, f.eks. 15% vitamin C booster

Hver natt: Bruke serum som reparerer solskader og styrker hudbarrieren, f.eks. Radiant glow skin booster og Niacinamide

Hver uke: Bruke en syrepeel for å fjerne døde hudceller og styrke cellene, f.eks. Dermaglow AHA peel

Hver uke: bruk gjerne retinol produkter (vitamin a) noen kvelder i tillegg

 

Les mer: Hva er forskjellen på syrepeel og kornpeel?

    Fetching products