Hvordan redusere og fjerne pigmentflekker?

Hyperpigmentering, pigmentflekker, leverflekker, aldersflekker, melasma…. «kjært» barn har mange navn!

Ujevn pigmentering i huden, i en eller annen form, er det veldig mange av oss som sliter med. Det meste kommer av solskader fra mye soling tidligere i livet, men pigmentflekker kan også påvirkes av hormoner – noe som forklarer hvorfor disse flekkene oftere dukker opp hos kvinner som er gravide, ammer eller er i overgangsalderen.  

Visste du at 7 av 10 kvinner får pigmentflekker, mens kun 3 av 10 menn får dem? Ganske så urettferdig spør du oss! 

Pigmentene i huden vår er der for å beskytte hudcellene fra solens UV-stråler. Det er derfor vi blir brunere i huden når vi har vært ute i solen. Solens UV-stråler kan også brenne, og lage skader dypt nede i huden. Når en hudcelle er skadet, fungerer den ikke lenger helt som den skal. Det kan resultere i at den produserer enten for mye eller for lite pigment, det kan hope seg opp med døde hudceller på hudoverflaten, og de cellene som danner kollagen og elastin fungerer ikke så godt lenger. Huden får en ujevn overflate – i både farge og tekstur – og ser eldre ut. 

Hva kan du gjøre for å bekjempe pigmentflekker?

Forebygg pigmentering 

Det aller viktigste du kan gjøre, er å beskytte huden mot solen. Bruk ansiktskrem med solfaktor hver dag. I det daglige kan faktor 30 være nok, men om du vet at du skal være ute i dagslys, anbefaler vi faktor 50. Unngå å få sol rett på ansiktet, bruk solbriller, solhatt og ligg gjerne under en parasoll på stranden. For det er dessverre slik, at når man først har begynt å få pigmentflekker, så popper de frem ved den minste solstråle. 

Ubalanse i hormonene kan også føre til pigmenteringer. Så under pubertet, graviditet og overgangsalder bør du være ekstra påpasselig. P-piller og andre medisiner kan også påvirke produksjon av pigment i huden. 

Er huden lys, tynn og sensitiv, har du arr etter akne eller andre ting, er det også økt fare for å få pigmentering. 

Fjerne pigmentflekker  

Når pigmentflekkene først er der, ønsker de fleste å gjøre dem så lite synlig som mulig. Det første man må være klar over da, er at dette kommer til å ta tid. Det tok mange år for pigmentflekkene å komme dit, så det er ikke gjort i en håndvending å få dem til å forsvinne. 

De cellene som produserer pigment, ligger helt nederst i overhuden. Det som er bra, er at alle celler i overhuden blir byttet ut i løpet av en måneds tid. Det betyr også at en hyperpigmentert celle vil bruke ca. en måned på sin reise oppover i hudlagene, før den faller av. Det er ikke dermed sagt at du kan bli kvitt en pigmentflekk på en måned. Det tar tid å «oppdra» hudcellene til å produsere riktig mengde pigment. Noen kan oppleve at en pigmentflekk faktisk ser mørkere ut en periode før den blekner. 

 

Ingredienser mot pigmentflekker:

A-vitamin er antagelig den best dokumenterte ingrediensen innen hudpleie. Med sin evne til å påvirke cellefornyelsen vår, vil den både redusere aldringstegn, akneproblematikk OG pigmentflekker. Retinol er den mest kjente og mest kraftfulle formen for A vitamin i hudpleie. Sytenol (også kalt bakuchiol) er den plantebaserte varianten, som har de samme egenskapene, men er mildere mot huden. Sytenol/bakuchiol kan også brukes i solen – det kan ikke retinol. Brightening Serum inneholder denne. 

C-vitamin er en velkjent ingrediens for bekjempelse av pigmentflekker. Denne supre antioksidanten har også gode forebyggende egenskaper, samtidig som den motvirker aldringstegn og gir en flott glød. Du finner hele 15% C-vitamin i vår Vitamin C Skin Booster.

Niacinamid (vitamin B3) er en ingrediens vi stadig lærer mer om, og det viser seg at denne også har god effekt på å redusere pigmentflekker. Vi har laget to serumer med denne superingrediensen; Niacinamide Seum 10% og Niacinamide Serum 20%.

Hordeum Vulgare ekstrakt er en kraftfull antioksidant, et av de nye tilskuddene til ingredienser mot pigmentering. Det er en plante mye brukt i koreansk hudpleie, og virker ved å hemme de kjemiske prosessene som skjer i huden, som får cellene til å produsere for mye pigment. Vi har denne ingrediensen i vår Radiant Glow Skin Booster. 

  Fetching products

  SYREBEHANDLING

  Felles for alle syrer er at de har en eksfolierende effekt, altså at de løser opp i det øverste laget av gamle hudceller på huden. Dette er celler som er klare til å falle av, men som bare trenger et lite dytt, slik at det blir plass til nye, unge celler. De øker hudens cellefornyelse, noe som er bra for en moden hud, hvor cellefornyelsen går saktere enn hos en ung hud. Den eksfolierende effekten bidrar også til å glatte ut linjer og rynker, og behandler pigmenteringer nede i huden.

  Hvordan redusere pigmentflekker i ansikt?

  1.  Hver uke bør du peele med syrer, f.eks. Dermaglow AHA peel
  2. Bruk Brightening Serum, gjerne med noen dråper Radiant Glow Skin Booster eller Vitamin C Skin Booster hver dag.
  3. Bruk en retinolkrem som Rich Truffle Cream som nattkrem, gjerne med noen dråper Vitamin A Skin Booster
  4. Bruk enten en dagkrem med faktor eller en solkrem hver dag, sol eller ei
  5. Smør deg med tålmodighet, og fokuser på å hindre nye flekker i å komme fremfor å «fjerne» dem som allerede er der, da det er en mye hardere jobb.
   Fetching products