I'm so sensitive!

Sensitiv hudtype eller sensitivisert hudtilstand?

Sensitiv hud har nærmest blitt en folkesykdom. Flere og flere av oss reagerer på både produkter, mat og andre ting. Sensitiv hudtype er det egentlig veldig få som har. Det er kun de med veldig lys/rødlig/fregnete hud, og de som har de små blodkapillærene veldig høyt opp i huden, som har en genetisk sensitiv hud. De som sliter med forskjellige former for eksem og hudsykdommer kan også sies å ha sensitiv hudtype.

Andre som sliter med sensitiv hud, har som regel en «sensitivisert hudtilstand», det vil si at huden har reagert på noe, som har gjort den reaktiv og sensitiv.  Dette er det heldigvis lettere å gjøre noe med. Huden kan bli sensitivisert av mange forskjellige ting. Det kan være både indre og ytre faktorer. Sykdom og medisiner er en ting. Feil bruk av produkter eller overstimulering av huden er en annen grunn til at huden kan bli sensitivisert.

En tredje grunn kan rett og slett være at huden er sår p.g.a. akne eller at den er så knusktørr at hudens beskyttende barriere ikke fungerer.

 

Tørr og sensitiv

Har du en tørr hud, som reagerer på nesten alt av hudpleieprodukter? Særlig hvis du skal være litt ekstra flink og bruke aktive produkter som virkelig jobber med huden? Da er det mulig at huden din er overstimulert, eller at du er så knusktørr at hudens naturlige beskyttende barriere er litt «frynsete». Det første man bør gjøre da, er å tilføre milde, fuktighetsgivende produkter, og gi huden er pause fra aktive produkter. Når fuktighetsbalansen og hudbarrieren er oppe og går igjen, tåler du antagelig mye mer.

Mens huden er tørr og sensitiv, bør du:

 • Rense med en mild rensekrem
 • Bruke en mild peeling, ikke skrubb med harde korn på huden
 • Serum som kun gir masse fuktighet uten å stimulere
 • Dag- og nattkrem som gir masse pleie, fuktighet og oljer
 • Fuktighetsmaske som kjøler ned en stresset hud

Fet og sensitiv

Det er mindre vanlig å være sensitiv når man har en fet hud. Ofte er sensitiviteten da relatert til at huden er sår p.g.a. akne / betente kviser. Noen får også dette i kombinasjon med en tørr hudoverflate. Her er løsningen ofte også å få opp fuktighetsnivået i huden. Her trenger huden tilførsel av milde, vannbaserte fuktprodukter og milde rensende produkter.

Dette er en hud i ubalanse, som vi må prøve å rette opp. Her er noen råd:

 • Bruk en salisyl-rens som renser nedi porene, men samtidig er beroligende
 • En mild peeling er lurt, men start forsiktig og øk tiden etterhvert
 • Salisyl-serum som regulerer talgproduksjon og virker bakteriehemmende
 • Serum som bare gir fukt, om du ikke tåler noe aktivt akkurat nå
 • En helende dag- og nattkrem som roer ned huden, samtidig som det gir fukt
 • Fuktighetsmaske som kjøler ned en sår hud

 

Rosacea

Rosacea er en hudsykdom, som gir en veldig sensitiv hud. Den arter seg forskjellig hos alle, men kjennetegnes av at man blir lett rød i huden. Det trigges ofte av f.eks. sol, kulde, krydret mat, alkohol og aktive hudprodukter. Noen får dette i perioder, andre er kronisk røde. Mange får utvidede blodkar i huden, og noen kviseliknende nupper. Mistenker du at du har Rosacea, bør du oppsøke en hudlege.

Selv om du får diagnosen Rosacea, kan du ha en god hudpleierutine. Det krever kanskje litt mer prøving og feiling enn normalt, men når du blir kjent med hva din hud tåler, kan du antagelig bruke en stor del av vårt sortiment. Ta kontakt med oss med detaljer rundt huden din, så hjelper vi deg videre.

We recommend that you take the "test" in our skin care selector to see which products are suitable for your skin. If you do not recognize yourself in any of these descriptions, we are happy to help you with product recommendations.

Contact us at kundeservice@lindajc.com or tel. 900 36 480