ALT DU TRENGER Å VITE OM PORER

To av de mest vedvarende og vanskelige hudproblemene å behandle er hudormer og forstørrede porer. De fleste hudpleieprodukter eller -behandlinger gir en midlertidig forbedring, men de kan også gjøre hudproblemene dine verre på lang sikt. Her kan du lese noen tips om hvordan du kan behandle hudormer og forstørrede porer effektivt og med et varig resultat.

HVORFOR HAR NOEN STØRRE PORER ENN ANDRE?

De harde fakta er at din porestørrelse er avhengig av din hudtype. Hvilken hudtype du har er genetisk – du er født med den. Hva som avgjør størrelsen på poren er egentlig talgsekken som ligger i poren, og det er den som produserer talgen som smører og beskytter huden din (det du kjenner som olje på huden). Produserer du mye talg, så fyller poren seg fortere enn om du produserer lite. Hudtypen kan du ikke endre, men hudtilstanden din- altså hvordan huden din har det- kan du gjør mye med. En behandlet pore vil visuelt se mindre ut enn en som får leve sitt eget liv uten innblanding.

HVA FORÅRSAKER FORSTØRREDE PORER?

Når talgkjertlene dine produserer mye talg som blandes med de døde hudcellene i porene dine, kan porene dine bli blokkert. Talg får ikke slippe fritt ut fra porene, noe som fører til at porene dine blir bredere og tydeligere synlige. Grunnen til at talgen i poren blir sort på tuppen, er ikke at det er skittent. Talgen vår inneholder litt svovel, og når dette blir utsatt for oksygen, så oksiderer det, og blir sort. Talg som er kapslet inn eller har et tynt hudlag over seg, blir som en «hvit nupp», ofte kalt whiteheads. Talg som sitter fast i en pore, og er blitt betent med bakterier er gul – altså en kvise. Blir ikke porene «tømt» og rengjort ofte nok, så vil de utvide seg for å få plass til alt.

Les mer om forskjellige hudtyper, og hvordan behandle disse HER.

HVA DU BØR OG IKKE BØR GJØRE

IKKE GJØR: Ikke bruk hudpleieprodukter som blokkerer porene dine, eller som får huden din til å produsere enda mer talg. Blandt annet fete kremer med en veldig kremaktig struktur (på en fet hud) eller sminkeprodukter som inneholder dehydrerende og irriterende ingredienser, for eksempel alkohol og dufter.

IKKE GJØR: Ikke bruk aldri håndsåpe, kroppssåpe eller såpestykker, bruk bare milde renser beregnet for ansiktet. Ingrediensene som brukes til å gi såpe sin faste form, kan blokkere porene og få hudens beskyttende barriere i ubalanse. For sterke såper (eks håndsåpe) vil tørke ut huden og gjøre den sår. En tørr hud vil prøve å smøre seg selv ved å produsere enda mere talg og olje.

IKKE GJØR: Ikke skrubb med korn på en betent kvise. Det vil kun hisse opp betennelsen mer og gjøre kvisene større.

GJØR: Bruk en tonic etter rensen hver dag. Da vil du være sikker på å få bort alle rester etter renseprodukt, og de gode ingrediensene fra tonicen vil bli liggende på huden. En tonic med salisylsyre er super hvis porene dine lett fylles med talg.

GJØR: Bruk en enzymskrubb eller syrepeel med salisylsyre (BHA). Det vil gjøre det mulig for deg å fjerne overflødige hudceller fra overflaten av huden så vel som i porene. Talg kan da ikke lenger samle seg, og porene vil komme tilbake til normal størrelse.

GJØR: Bruk produkter som absorber overflødig talg. Blandt annet Salisylsyre, Zink PZA og Aloe Vera reduserer talgproduksjon, roer irritasjon og regulerer overaktive talgkjertler.

Prøv også å bruke et talg/oljeabsorberende pudder over sminke, for eksempel HD Powder Mattening eller Blotting Powder. Dette vil absorbere oljer på huden gjennom dagen, og huden holdes matt.

GJØR: Bruk produkter som er rike på antioksidanter, for å hjelpe huden din med å beskytte seg mot skadelige påvirkninger utenfra. Alle våre kremer og serum inneholder ingredienser som både beskytter og ufarliggjør frie radikaler på huden.

GJØR: Mange av oss har både tørr og fet hud. Da har du en fet hudtype, men en tørr hudtilstand. Begynn alltid med å få opp fuktnivået i huden før du behandler urenhetene. En tørr hud er en svekket hud, som lettere får kviser. Ergo om du får opp fuktnivået i huden, vil også urenhetene blir mindre. Ikke vær redd for oljer, for selv om huden produserer mye oljer selv, kan det balanseres lettere om den også får tilført det på huden i form av krem og serum.

Sliter du med «voksenakne»? Se filmen nedenfor…

NOEN BESTSELGERE

    Laster produkter