Dette ELDer huden mest

De største “truslene” når det kommer til aldring av hud, er det man kaller “de 5 S’er”:

 

1: Sol

Vi vet gjennom studier at skader fra UV- stråler fremskynder aldringsprosessen i huden med 80-90%. UV-strålene lager rynker ved å bryte ned kollagenet i huden, og i tillegg skades arvematerialet (DNA) i hudcellene. Når solen treffer cellens DNA forandres cellens evne til å produsere. Man kan si at cellene «feilproduserer», og vår hudkvalitet blir dårligere. Dette kan føre til ekstra fregner, føflekker og andre fargeforandringer i huden som pigmentflekker. Huden kan bli læraktig og slapp, en tilstand som kalles elastose. Når du strekker i den, vil den ikke sprette tilbake. Fibrene som i en sunn hud vil være som fine stramme silketråder, er i en solskadet hud som morkne gummistrikker.

 

2: Sigaretter

Sammen med soleksponering er røyking en av de mest etablerte miljøfaktorene som påvirker aldring av huden. Sigaretter forårsaker én million treff av frie radikaler per celle ved hver inhalering. Røyk og tobakk akselererer aldringsprosessen, og skader huden på flere måter. Elastisiteten reduseres, dannelsen av rynker skjer i raskere tempo, man kan få ujevn pigmentering og mer synlige blodårer. Sigaretter tapper også huden for vitamin C, noe som ytterligere skader de fine blodårene og minker beskyttelsen mot frie radikaler.

Flere studier viser at nikotinet som kommer inn i blodet når man røyker, har en negativ innvirkning på blodsirkulasjonen ved at blodkarene trekker seg sammen. Dermed påvirkes også næringen til huden. Opptaket av oksygen og andre stoffer som er viktige for at huden skal fungere på en best mulig måte svekkes. For ikke å snakke om den gustne huden man får, samt ekstra rynker rundt munnen. En dyktig hudterapeut ser lett om en klient røyker eller ikke, om hun eller han har passert rundt 35 år.

 

3: Stress

Når du stresser, frigjør hjernen din økte mengder av stresshormonet kortisol. Utskillelsen av kortisol skaper en hormonell ubalanse som manifesterer seg gjennom økt talgdannelse i porene, samt tap av kollagen/spenst i huden. Dette kan gi slappere hud, kviser og håravfall. Ved stress blir huden mer sensitiv og mindre motstandsdyktig mot ytre påkjenninger som UV-lys og forurensing, som igjen kan akselerere aldringsprosessen.

 

4: Søvn

Mens vi sover skifter nervesystemet fra det sympatiske, som er det dominerende systemet mens vi er våkne, til det parasympatiske systemet. Det parasympatiske nervesystemet øker blodtilførselen til huden, og lar den reparere seg selv mer effektivt. Ny forskning viser at minimum 8 timers søvn må til for at huden skal kunne jobbe optimalt med reparasjon. Når du sover senkes mengden stresshormoner, slik at regenerasjonsprossen blir best mulig. Lengre perioder med lite søvn og stress frigjør ikke bare stresshormoner, men også frie radikaler som fremskynder aldringsprosessen

I tillegg så har man sovelinjer. Disse oppstår hos personer som alltid sover på den ene siden. Slike rynker fremstår som asymmetriske linjer, som ofte går på tvers av de øvrige, symmetriske rynkene. Er det rart småbarnsmødre eller vi i overgangsalder med svettetokter hele natten ser slitne ut?

 

5: Sukker

Dessverre så er det slik at sukker også bidrar til aldring av huden. Trist, men sant. Kort fortalt så er det slik at sukker klistrer seg til proteiner i huden, og spesielt til kollagen (som også er et protein). Kollagen er det som holder spensten og binder huden tett sammen slik at den er fast og glatt. Jo mer sukker som klistrer seg til disse kollagenfibrene, jo slappere blir de (les: jo slappere blir huden) Disse kalles AGEs (Advanced Glycation End Products), og de øker også betennelsen i hud og kropp. Mange med f.eks. eksem og rosacea vil derfor ha god effekt av å kutte ned på sukker. Sukker trigger også produksjonen av kortisol, et stresshormon i kroppen. For mye kortisol kan også forverre akne, eksem og rosacea.

Det er jammen bra at mørk sjokolade smaker så godt!

 

Det er jo ikke sånn at man kan unngå disse punktene helt, men det er fint å ha det i tankene når det kommer til hud. For å bøte på skadene gjelder det å ha fokus på rette hudpleieprodukter og en kontinuerlig rutine. På den måten hjelper du huden med å reparere skadene den får, slik at både den og du får nyte godt at en sunn, frisk hud i lang tid.