Hva er forskjellen på AHA og BHA syrer?

Hva er forskjellen på AHA og BHA syrer?

Felles for disse syrene er at de har en eksfolierende effekt, altså at de løser opp i det øverste laget av gamle hudceller på huden. Dette er celler som er klare til å falle av, men som bare trenger et lite dytt, slik at det blir plass til nye, unge celler. Molekylstørrelsen på noen av syrene gjør også at de kan trekke dypt ned i huden, øke cellefornyelsen og stimulere produksjon av kollagen, elastin og hyaluronsyre. Hudlaget med levende celler blir tykkere og sunnere, mens hudlaget med døde celler blir tynnere. Resultatet er en jevnere hudoverflate, med et sunnere utseende – det vi kaller for glød.

AHA står for Alpha Hydroxy Acid og BHA står for Beta Hydroxy Acid. Disse syrene blir også kalt fruktsyrer. Det er fordi mange av de mest brukte syrene kommer fra frukt og andre planter.

Forskjellen er at AHA er vannløselige, mens BHA er fettløselig. Det vil si at salisylsyre (BHA) har en unik egenskap, ved at den kan løse opp talg nede i porene våre. Glykolsyre er den syren med minst molekyler, og trekker lengst ned i hudlagene, mens mandelsyre har større molekyler og jobber i de øverste hudlagene og gjør sin magi der. Perfekt å kombinere!

 

Hva er BHA syrer?
En gruppe syrer som blant annet består av salisylsyre, som er den varianten vi bruker mest. Syren er anti-inflammatorisk og fettløselig, noe som gjør den utmerket for en fet hud med tette porer eller betent akne. Salisylsyren kan trenge ned i porene og løse opp talg, og både renser og roer ned huden. Også en moden hud med linjer, rynker og solskader kan få fine resultater med BHA.

Dette gjør den:
Eksfolierer huden og øker cellefornyelsen
Løser opp talg i porene («vasker» porene på innsiden)
Effektiv behandling av akne og hudormer
Anti-inflammatoriske egenskaper og demper rødhet

 

Hva er AHA syrer?
En gruppe syrer som vi finner naturlig i blant annet frukt, melk og sukkerrør. AHA-syrer har ulik styrke på eksfolieringen, hvor glykolsyre er den mest kraftfulle. En annen AHA-syre er mandelsyre, som er optimal for en sensitiv eller akne-plaget hud, da den har anti-inflammatorisk effekt (forebygger betennelse i huden). Disse syrene øker hudens cellefornyelse, noe som er bra for en moden hud, hvor cellefornyelsen går saktere enn hos en ung hud. Den eksfolierende effekten bidrar også til å glatte ut linjer og rynker, og behandler pigmenteringer nede i huden.

Det kribler i huden/ jeg blir rød!
Hvis du har brukt et AHA/BHA syreprodukt med litt styrke, har du sikkert kjent at det jobber i huden. Noen synes at det kribler, andre synes det brenner og svir, mens andre igjen kjenner nesten ingenting. Vi mennesker er forskjellige, og sensitiviteten i huden er også forskjellig.

Men det som gjelder alle, er at etterhvert som huden blir vant til disse syrene, kjenner man mindre og mindre. Det betyr ikke at effekten blir mindre, det er bare huden som takler det bedre. Blir man rød, og kjenner at det kribler så er det ikke farlig. Om den blir en mer brennende følelse, så er det mulig den er for sterk for din hud. Vask av umiddelbart med vann og legg på beroligende produkt.

Syrer og sol
Mange lurer på om man må være ekstra forsiktig med sol hvis man bruker syreprodukter. Siden syrene hjelper huden med å kvitte seg med døde hudceller, kan de som er nye til syrer oppleve at huden blir litt mer sensitiv for sol en periode. Produkter med høyere konsentrasjon enn 0,5 % AHA/BHA syrer bør ikke brukes på dagtid. På natten jobber syrene godt i huden. Man kan også bruke syrer i en peeling eller maske, som vaskes av. Alltid, og vi mener alltid, bruk solfaktor på dagtid når du bruker syrer på kveldstid.

    Laster produkter