HUDPLEIE FOR GRAVIDE – MYTER OG FAKTA

 

I det man finner ut at man er gravid, er det tusenvis av spørsmål som raser igjennom hodet. Man har plutselig ansvaret for at et nytt lite menneske skal få et så godt utgangspunkt i livet som mulig, og mange blir litt bekymret for å skade den lille. Kroppen din er også i endring, særlig hormonelt, og dette gjør ofte utslag på huden. Mange får mer kvister, noen blir mer sensitive og pigmentflekkene kommer lettere. Når det gjelder spørsmål rundt graviditet og hudpleie er det mange myter, men også noen ting som er verdt å merke seg. Her skal vi forklare litt.

 

HVA BØR JEG UNNGÅ FOR IKKE Å SKADE BABYEN?

Myte: Du skal ikke bruke noen syrer på huden mens du er gravid eller ammer!

Fakta: Syreinnhold i hudpleieprodukter til hjemmebruk er i så lav konsentrasjon at det ikke er mulig å skade hverken deg eller babyen. Man bør likevel ikke bruke så mye syreholdige produkter at huden blir irritert, da dette øker faren for å få pigmentflekker.

 

Myte: Retinol går i blodet, og kan skade babyen!

Fakta: Retinol er A-vitamin syre, og en del av A-vitamin. Man bør ikke ha for mye A-vitamin i kroppen totalt sett. Det som tilføres via huden, og hvor mye av det igjen som går i blodet, er en så forsvinnende liten del, at det er veldig lite trolig at det utgjør noen fare. Når det er sagt, er det ikke gjort tilstrekkelig forskning på gravide som utsettes for store mengder retinol, til å fastslå at det ikke har noen effekt. Derfor velger mange gravide å avstå fra produkter som inneholder retinol, etter «føre var prinsippet». Av våre produkter gjelder dette Retinol Truffle nattkrem, Vitamin A Skin Booster og Repair & Rebuild ampuller, samt de brune LAB produktene.

 

Myte: Alle produkter du påfører huden kan trekke ned og gå i blodet.

Fakta: Dette stemmer ikke. Vi har en meget effektiv membran mellom overhuden og mellom- og underhud, som hindrer det meste av ingredienser å trekke ned i hudlag med blodgjennomstrømming. Det eneste som har blitt påvist i blodet etter å ha blitt påført huden, er enkelte eteriske oljer og veldig små mengder av enkelte syrer.

Vær klar over at du ved bruk av Dermarulle eller annen nålbehandling kan en få produkter til å trenge lengre ned i hudlagene.

 

HVA BØR JEG GJØRE FOR Å TA VARE PÅ MIN HUD?

Myte: Du får uren hud av graviditets-hormonene!

Fakta: De som allerede har tendenser til å få kviser og andre talgansamilnger, vil sannsynligvis oppleve at dette forverrer seg i svangerskapet. Har du en tørr eller sensitiv hud, er det ofte denne tilstanden som forverres.

 

Myte: Urenhetene blir verre hvis du spiser usunn mat!

Fakta: Dette er en sannhet med modifikasjoner. Man kan i veldig liten grad påvirke hudens talgproduksjon med kosthold. Det er hormonene som styrer dette, og under graviditet er det så mye hormoner, at ubalansen i huden er vanskelig å justere ved å droppe sjokoladen.

 

Myte: Det er veldig fort gjort å få pigmentflekker når man er gravid!

Fakta: Ja! 70 % av alle gravide får pigmentforandringer. Noen får bare litt mer fregner enn vanlig, andre får store områder i pannen (melasma), mens andre igjen får «bart». Det er veldig viktig å beskytte seg mot solen for å forebygge dette. Bruk en bredspektret solkrem med spf 50 daglig. Dessverre er det noen som likevel får pigmentering, og dette kommer av hormonene. De gode nyhetene er at problemet ofte forsvinner av seg selv når svangerskapshormonene er ute av koppen. Derfor anbefales det ikke å begynne å behandle pigmentflekkene før man er ferdig med både graviditet og amming.

 

Myte: Man får lettere sprengte blodkar når man er gravid!

Fakta: Dessverre kan dette også bekreftes. Pga økt mengde blod i kroppen og økt vekt, blir trykket i årene og på åreklaffene større. Derfor er det lettere å utvikle sprengte blodkar under graviditet. Det positive er at noe av det kan forsvinne av seg selv etter at graviditeten er over og kroppen har normalisert seg.

Når det gjelder forebygging av dette i ansiktet, er det beskyttelse mot vær og vind som er aller viktigst. Husk både solkrem og kuldekrem. I tillegg kan man styrke huden med Redness Relief Skin Booster. Denne roer også ned irritasjoner i huden.

 

HUDPLEIERUTINE FOR GRAVIDE

Vi får litt spørsmål om dette, og svaret må bli ganske generelt, for det er jo ikke slik at alle gravide har lik hud, med samme behov. De fleste kan bruke de hudpleieproduktene de er vant til, med noen unntak som nevnt over. Merker du at huden endrer seg, så gjør endringer i forhold til det. Noen føler at huden normaliseres etter fødsel, andre synes at det vedvarer til ammeperioden er over. Det er veldig individuelt.

  • Rens huden med et gode renseprodukter hver dag – helst både morgen og kveld. Da holder du porene rene, og minker sjansen for kviser og andre utbrudd. Alle våre renseprodukter kan brukes av gravide.
  • Bruk en mild peeling, for å fjerne døde hudceller og bevare gløden i huden. F.eks. Magical Peel, som inneholder både enzymer og jojobaperler – både skånsomt og effektivt.
  • Serum trekker dypere ned i huden (men går ikke i blodet) og gjør en jobb med underliggende problemer. Hvis du sliter med kviser, mye talg og tette porer, kan du ha god nytte av Salisylic Serum. Hvis du sliter mer med tørrhet og sensitivitet, anbefaler vi 24 K Gold Serum.
  • Fuktighetskrem bør du bruke både morgen og kveld. Hvis du holder huden fuktmettet, vil den ikke produsere så mye talg. Du vil også få en bedre hudbarriere, og du blir ikke så sensitiv. Her finner du en oversikt over alle våre ansiktskremer, som alle kan brukes av gravide. (Ønsker du å unngå retinol, kan du se bort fra Retinol Truffle Night Cream.)
  • Solkrem er et must når man er gravid. Kanskje det aller viktigste produktet du bruker. Urenheter og tørrhet forsvinner gjerne når svangerskaps-hormonene er ute av kroppen, men pigmentflekkene kan du slite med i mange år. Så bruk en god solkrem med høy faktor hver dag. Vi anbefaler Sun Face Cream SPF 50+.
  • Ekstra pleie til huden innimellom gir både velvære og resultater. Unn deg litt egentid på badet og lad opp til tiden som kommer. Det er ikke sikkert det blir så mye rom for egenpleie den første tiden. Her er oversikt over hvilke behandlinger du kan kose deg med. (Ønsker du å unngå retinol, så finnes det kun i Repair & Rebuild ampuller.)