Å FORSTÅ HUDENS ALDRING

hudens aldring

Helt fra jeg var en liten jente, har jeg alltid vært opptatt av hud og skjønnhet i forskjellige former. Jeg var tidlig fascinert av hvordan huden var forskjellig på meg, kontra min mormor. Jeg husker at min mormors hud var så god å ta på, den var ekstremt myk. Man kunne omtrent ta tak i den og dra den ut, og dermed sto den der ute av seg selv.

Jeg var også tidlig opptatt av hvem som så snille og vakre ut. Det var ingen likhetstrekk mellom det jeg så og tradisjonell skjønnhet, det handlet mer om hvem som hadde det “myke” uttrykket i ansiktet. Hvem jeg syntes så vakre ut, var i form av et mykt og mildt uttrykk. Kan det være hudens tilstand jeg så på?  Etter å ha sett bilder av de samme personene i voksen alder, så jeg at dette vakre for meg som barn, kom i alle former, farger og aldre.

Fascinasjonen har fulgt meg som voksen, men i dag vet jeg at den løse huden til mormor kommer av at man taper kollagen og elastin når man blir eldre, den myke huden var en skrubbet og fuktet hud, og at vi alle har forskjellig hudtilstander av mange forskjellige grunner. Nå er interessen gått mer over til hvordan huden endrer seg i løpet av livet, og hvorfor. Er det noe man kan forhindre? Går «aldringstoget» likt for alle eller går det fortere for noen? Kan man eldes “penere” om man jobber for det?

HVORDAN FUNGERER EGENTLIG HUDEN?

Huden er kroppens største organ, som veier i snitt ca 3 kg. De fleste av oss ser huden som “bare hud” men den er et ekstremt avansert organ med mange lag. Den har egenskaper som skal ivareta kroppens behov for avgrensning mot det ytre miljøet, og opprettholdelse av likevekten i kroppens indre miljø.

Dette er likt for alle, men hvordan huden eldes er veldig individuelt. Det blir påvirket av flere forhold. Både våre gener, arv og hudfarge men også livsstil, miljø, klima, ernæring, stress og produkter. Alt dette spiller en stor rolle i hudens aldring.

Alle hudceller vi ser på oss selv med det blotte øye er døde, og reisen fra fødsel til død hos en hudcelle tar ca. 30 dager. Hos mennesker vil en gjennomsnittlig voksen bære med seg ca. to kilo «død» hud, og daglig mister vi flere milliarder små biter av hudceller. Jo eldre vi blir, jo tregere går denne reisen.

«Jeg var tidlig fascinert av hvordan huden var forskjellig på meg, kontra min mormor. Jeg husker at min mormors hud var så god å ta på, den var ekstremt myk»

– LINDA

Når vi blir eldre, dannes ikke nye hudceller like raskt som før og det ytre laget blir tynnere. Det gjør at huden din holder på fuktigheten dårligere enn tidligere. Produksjonen av kollagen og elastin synker, og gjør nettverket av tråder mindre stramt. Huden blir som følge av dette både slappere, grovere og tørrere. En annen konsekvens av dette er rynker.

 

Så hva fungerer?

Hudens aldring går som den går, og det kan vi ikke stoppe – det er en del av livet.

Det finnes derimot gode studier som viser at man faktisk kan bremse aldringsprosessen, eller i det minste gjøre den mindre synlig for det blotte øye, i form av å dempe ujevnheter i huden, få bort betennelser, fuktmette huden og øke penetrasjonen av aktive stoffer, ved hjelp av gode produkter med rett miks av ingredienser. Vi bruker kun dokumenterte ingredienser som vi vet fungerer, og kaster oss ikke på enhver «hype» som kommer. Man må vite at det faktisk fungerer på lang sikt.

Det å gjøre en god rutine HVER dag er et must. Skippertak en gang iblant gir ikke resultat, på lik linje som å trene styrke en gang iblant ikke gjør deg sterkere. Å finne en god rutine tidlig vil sikre deg sunn, frisk hud.

Ellers tror jeg det er viktig å huske at aldring er en naturlig prosess. Dersom ungdomskilden fantes, ville hudpleieindustrien aldri eksistert. Uavhengig av livsstil og påvirkninger av miljøet er aldringsfaktorer noe som blir styrt av gener. Aldring er ikke en sykdom, men en del av livssyklusen. Det er som alt annet i livet preget av hvordan den blir tatt hånd om. Litt det samme som en bil. Regelmessig service med skift av olje, motorrens og polering bevarer og bedrer både indre og ytre faktorer.

Å behandle huden sin daglig er å sørge for at den fungerer optimalt i alle de årene som kommer. Det er ingen, noensinne, som har angret på at de har tatt vare på huden sin.