Hudpleiens ABC

Hvilke vitaminer er bra for huden og hvorfor?

Har du et sunt og variert kosthold, og får i deg rikelig med vitaminer og andre næringsstoffer? Da skulle man kanskje tro at det var tilstrekkelig for å få en sunn hud. Det er ingen tvil om at det hjelper med en sunn livsstil for å ha en sunn og frisk hud, men dessverre er det slik at huden stiller i bakerste rekke når kroppen fordeler næringsstoffer som vitaminer.

Heldigvis har det vist seg at hudpleieprodukter beriket med vitaminer har god effekt, så lenge produktene er av god kvalitet.

Mange hudpleieprodukter er beriket med vitaminer. Her kan du lære om hvilke vitaminer du bør bruke på din hud og hvordan de virker.

 

Vitamin A

Det finnes mange typer A-vitamin, under samlebetegnelsen retinoider. Det best kjente er retinol, men alle retinoider er bra for huden.

A-vitamin har følgende hudforbedrende egenskaper:

·      Øker cellefornyelsen
·      Fjerner døde hudceller
·      Motvirker akne
·      Styrker hud og årevegger
·      Demper pigmentflekker
·      Reduserer linjer og rynker
·      Jevner hudens farge og struktur

Retinol er den mest effektive formen som brukes i hudpleie, men kan være litt kraftig for sensitiv hud. Da kan du bruke andre A-vitaminer, som retinyl palmitat eller planter med liknende egenskaper, som f.eks. bakuchiol.

  Hämta produkter

  Vitamin B

  Det er også flere typer B-vitamin som er bra for huden. De som er mest brukt er B3-niacinamid og provitamin B5-panthenol. Egenskapene er litt forskjellige:

  B3 – niacinamid

  ·       Reduserer store porer
  ·       Styrker hudbarrieren
  ·       Beskytter mot frie radikaler
  ·       Regulerer talgproduksjonen
  ·       Forebygger og reduserer pigmentflekker
  ·       Demper rødhet og gir jevnere hudtone
  ·       Binder fuktighet i huden

  B5 – panthenol

  ·       Mykgjørende
  ·       Betennelseshemmende
  ·       Fremmer helingsprosessen
  ·       Styrker hudbarrieren

   Hämta produkter

   Vitamin C

   Dette er «glød-vitaminet» og en suveren antioksidant.. C-vitamin har vært brukt i hudpleie i mange år og er godt dokumentert. Også her er det flere typer, hvor askorbinsyre er det mest kjente og effektive. Dessverre er dette en ustabil og vanskelig ingrediens å formulere. Derfor er det ekstra viktig å sikre at C-vitaminproduktet du velger er av god kvalitet.

   ·       Øker kollagenproduksjonen
   ·       Reduserer pigmentflekker
   ·       Beskytter mot frie radikaler
   ·       Reduserer skader fra UV-stråling
   ·       Bedrer hudfornyelsen
   ·       Forhindrer uttørking

   Å påføre C-vitamin under solkrem øker beskyttelsen av cellene. Gjør dette til en vane før du skal ut i sola.

    

    Hämta produkter

    Vitamin D

    Dette vitaminet dannes i huden når vi er ute i sol og dagslys. Det er en myte at huden ikke klarer å danne D-vitamin hvis du har på solkrem. Du behøver med andre ord ikke å vente med å smøre deg i 15-30 min. for at huden skal få nok D-vitamin, slik man trodde før i tiden.

    Vitamin E

    Dette er også en antioksidant, som beskytter cellene mot skade. E-vitamin er et fettløselig vitamin, som er mye brukt i hudpleieprodukter. Den formen vi oftest ser er tokoferol/tocopherol, som har mange gode egenskaper:

    ·       Pleier og mykgjør
    ·       Beskytter mot frie radikaler
    ·       Forhindrer fuktighetstap
    ·       Reparerende og anti-inflammatorisk
    ·       Reduserer aldringstegn i huden

     Hämta produkter

     Vitamin F

     Dette er egentlig ikke et vitamin, men en blanding av omega 3 og omega 6 fettsyrene linolsyre og alfa linolensyre. Dette er planteekstrakter som har mange gode egenskaper på huden vår:

     • Styrker hudbarrieren
     • Virker mykgjørende
     • Antioksidant
     • Gir fukt og “plump”
      Hämta produkter

      Kan man kombinere hudpleieprodukter med vitaminer?

      Ja! Endelig er det forsket nok på dette til å kunne gi et entydig svar. Tidligere har det vært tvil og skepsis til å blande og bruke flere produkter med vitaminer samtidig. Noen har til og med frarådet å bruke vitamin A og C i samme hudpleierutine. Det viser seg nå at dette kun har fordeler, som at for eksempel antioksidant-effekten forsterkes ved å bruke flere forskjellige vitaminer på huden samtidig. Er du sensitiv for aktive hudpleieingredienser, kan du være litt forsiktig, og ta en gradvis tilvenning.

      I LNDA har vi fokus på kvalitet gjennom bruk av dokumenterte ingredienser. Du kan føle deg helt trygg på at du finner produktene med de riktige vitaminene – som fint kan blandes – til nettopp din hudtype hos oss.

      Har du spørsmål om produkter til din hud?