Miljøvennlige duftlys

My home is my castle!

Mange vet det ikke, men jeg er en veldig hjemmekjær person, som elsker å kose meg innenfor husets fire vegger.
Siden jeg har vært i offentlighetens lys i hele mitt voksne liv, så har hjemmet mitt blitt min fri-sone, hvor jeg kan senke skuldrene og bare være «Linda fra Ski».

Det betyr også at jeg elsker å gjøre det koselig hjemme, og en av mine mange små lidenskaper er duftlys og den stemningen de gir. Er det ikke koselig å tenne lys i høst- eller vintermørket og kjenne at en deilig duft fyller rommet?

Men vet du hva som er mine store «lys-frustrasjoner»?
Jo, det er 3 ting… For det første, de fleste lys soter mye og de er miljøverstinger. Deretter, de lukter alt for mye og jeg må slukke de etter kort tid, for lukten «overtar» rommet. Og sist, men ikke minst, når jeg endelig finner den lukten jeg liker best, så kommer lyset i kun en farge, og den passer ikke i min stue. Skikkelig irriterende!

Derfor valgte jeg å fokusere på mine «frustrasjoner» når våre duftlys skulle produseres, dvs miljø, sot, duft, kvalitet og valgfritt glass til forskjellige rom. Var ikke det smart?

Det tok lang tid å finne den rette leverandøren av lys, men vi måtte ikke reise langt skulle det vise seg. Rett over svenskegrensen fant vi en produsent som står for de viktige faktorene som betyr noe; nemlig kvalitet og miljø.

Sammen med dem kom vi frem til akkurat den voksblandingen som passer for oss; en bærekraftig og miljøvennlig blanding med bomullsveke som ikke soter. De reneste parfyme-essensene i en mild kombinasjon som slipper akkurat passe med duft, slik at nesen ikke svir, eller middagens smak forstyrres.

I tillegg kunne jeg få lage lyset i tre glassfarger, slik at man kan ha samme duft tilpasset forskjellige interiør. Hos meg betyr det å ha et hvitt lys på badet, et klart lys på kjøkkenet og et sort lys i stuen som alle brenner samtidig, men kun en deilig duft i hele huset. Er ikke det bare helt vidunderlig? Jeg kaller det min egen «scent surronding».

Slik tar du best vare på lyset:

1: Alltid klippe veken ned til maks 1 cm. før du tenner lyset, også den første gangen.

2: Alltid la lyset brenne i minst 30 minutter første gangen, eller til hele lysets overflate har smeltet, slik at den varme voksen ikke smelter en tunell ned i lyset og forkorter både levetid og duftoppelvelse.

3: Alltid slukke lyset ved å sette på lokket og la det bli liggende. På den måten unngår du at røyk og lukt spres rundt i rommet, og du unngår å blåse varm voks utover glasset.

 

Tips!

Glassene tåler noen runder i oppvaskmaskinen etter bruk. Rengjør dem og la de bli til små vaser, til te-lys holdere, smykkeskrin eller kanskje makeup-børste holdere? Lokket vasker du med Zalo og vann. 🙂

NYTTIG FAKTA:

Visste du at Norge, Sverige, Finnland, USA og Australia er på verdenstoppen i å brenne duftlys? De færreste er derimot klar over at 95% av alle duftlys består av parafin. Parafin utvinnes fra råolje, det er forbundet med dårlig inneklima. Parafinlys avgir flere sotpartikler, er mindre miljøvennlige og mer brannfarlige.

Basert på estimerte forbrukstall og karbondioksidutslipp er det regnet ut at dersom vi ikke hadde brukt parafinlys, ville vi redusert klimagassutslippene like mye som ved å fjerne 21 000 biler fra veiene. Dette sier miljøkjemiker i Svanemerket, Kristian Kruse.

Av miljømessige årsaker bør du derfor velge de lysene som ikke inneholder parafin. Å velge et lys av 100% stearin er langt bedre, men å velge et lys av 100% vegetabilske oljer er det aller beste. Dette er fornybare råvarer som bidrar positivt på miljøet.

Et annet utbredt oljeprodukt i duftlys er soya. Soya brukes i matproduksjon både til dyr og mennesker i store deler av verden. Det er derfor ønsket at man begrenser bruken av dette. Våre lys er 100% frie for parafin og soya.

Lysene våre har en brennetid på over 50 timer. Dette regnes som lenge, da det normalt kan forventes opp mot 35 timer. Årsaken er valg av voksblanding, veke og duft.

Å tilsette kokosolje gjør lyset mykere, slik at det smelter finere, men skaper også variasjoner i voksens utseende. Du kan derfor oppleve naturlige forskjeller i lysets struktur.

LINDA HOME COLLECTION:

    Laster produkter